poetyka przetrwania, poezja śpiewana, śpiew, wiersze - POETYKA.wortale.net
rozmiar czcionki A A A
czytano 2290 razy

Michał Bajor

Ja jestem bogaty - Michał Bajor

Michał Bajor (ur. 13 czerwca 1957 w Głuchołazach) – polski aktor i piosenkarz. Syn aktora Ryszarda Bajora, brat Piotra Bajora (również aktora).

Biografia

Od dzieciństwa związany ze środowiskiem scenicznym w Opolu, gdzie jego ojciec był aktorem w teatrze lalek. Pobierał lekcje tańca oraz gry na fortepianie. Dziecięcy debiut aktorski miał miejsce w Czerwonym Kapturku, w którym zagrał Wilka.

W 1970 roku zadebiutował jako piosenkarz na eliminacjach Festiwalu Piosenki w rodzinnym Opolu. W 1973 wygrał na Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze brawurowym wykonaniem piosenki Siemionowna, po czym został zaproszony do udziału w XIII Międzynarodowym Festiwalu Piosenki w Sopocie. W latach 1975-1976 brał udział w koncertach razem z orkiestrami Henryka Debicha i Stefana Rachonia.

Karierę filmową rozpoczął w 1975 roku u Agnieszki Holland w filmie Wieczór u Abdona razem z gwiazdą Beatą Tyszkiewicz. Został przyjęty na PWST w Warszawie. Podczas studiów w 1979 roku wystąpił w warszawskim Teatrze Ateneum w sztuce Equus Petera Shaffera. (Z teatrem tym współpracował do 1994 roku). Studia aktorskie ukończył w 1980 roku. W następnych latach występował w filmach, współpracując z różnymi reżyserami: Filipem Bajonem, Barbarą Sass, Edwardem Żebrowskim, Feliksem Falkiem, Krzysztofem Kieślowskim. W 1988 roku wziął udział w nominowanym do Oscara filmie Istvána Szabó Hanussen u boku Klausa-Marii Brandauera.

W 1987 roku nagrał swoją pierwszą muzyczną płytę Michał Bajor Live. Wykonał tam utwory m.in. francuskiego autora Jacques'a Brela, z którym powiązał swoją dalszą sceniczną karierę. W 1993 wystąpił w teatrze Studio Buffo u Janusza Stokłosy i Janusza Józefowicza. W 2000 roku wystąpił w filmie Quo vadis Jerzego Kawalerowicza, grając rolę Nerona.

Na scenie muzycznej współpracuje z takimi kompozytorami, jak: Włodzimierz Korcz, Janusz Strobel, Jarosław Kukulski, Jerzy Satanowski, Hadrian Filip Tabęcki, Paweł Stankiewicz, Marcin Nierubiec i Piotr Rubik. Śpiewa teksty m.in.: Władysława Broniewskiego, Juliana Tuwima, Wojciecha Młynarskiego czy Jonasza Kofty.

Spektakle teatralne
Role
    * 1979 - Equus jako Allan Strang (reż. Andrzej Rozhin)
    * 1979 - Do piachu jako Johny Foce (reż. Tadeusz Łomnicki)
    * 1980 - Opera za trzy grosze jako Kapelmajster-Archanioł (reż. Ryszard Peryt)
    * 1981 - Po Hamlecie jako Junior (reż. Janusz Warmiński)
    * 1982 - Ścisły nadzór jako Moryś (reż. Romuald Szejd)
    * 1982 - Śmierć Dantona jako Kamil Demoulins (reż. Kazimierz Kutz)
    * 1982 - Niebo zawiedzionych (reż. Lena Szurmiej)
    * 1983 - Z życia dżdżownic (reż. F. Bajon)
    * 1983 - Pornografia jako Karol (reż. Andrzej Pawłowski)
    * 1983 - Słodkie miasto jako Głos Rossa (reż. Emilian Kamiński)
    * 1983 - Syn marnotrawny jako Arlekin (reż. Adam Hanuszkiewicz)
    * 1984 - Trans-Atlantyk jako Syn Ignac (reż. A. Pawłowski)
    * 1985 - Brel (reż. E. Kamiński, W. Młynarski)
    * 1985 - Maria i Woyzeck jako Błazen I (reż. A. Hanuszkiewicz)
    * 1990 - Czerwony stoliczek (reż. Andrzej Strzelecki)
    * 1993 - Music Hall - rewia (reż. Wowo Bielicki)
    * 1994 - Nie opuszczaj mnie (reż. Janusz Józefowicz)
    * 1994 - Bajor w Buffo (reż. J. Józefowicz)
    * 1994 - Evita jako Che Guevara (reż. Marcel Kochańczyk)
    * 1995 - Odchodzić (reż. A. Rozhin)
    * 1997 - Ewa Hitler pali camele jako Reporter (reż. Jacek Koprowicz)
    * 2004 - Za kulisami - recital
    * 2004 - Świętokrzyska Golgota (reż. Jerzy Zoń)

Teatr Telewizji
    * 1980 - Do potomnego (reż. Andrzej Łapicki)
    * 1980 - Proces jako Syn woźnego (reż. A. Holland, Laco Adamik)
    * 1981 - Samotnik jako Baldwin (reż. Andrzej Domalik)
    * 1982 - Irydion jako Heliogabal (reż. Jan Englert)
    * 1984 - Candida (Kandyda) jako Eugeniusz Marchbanks (reż. M. Kochańczyk)
    * 1984 - Elżbieta królowa Anglii (reż. L. Adamik)
    * 1987 - Herbatka z nieobecnym jako Chłopak (reż. Andrzej Sapija)
    * 1989 - Grzechotka jako Percy (reż. B. Sass)

Inne formy twórczości
    * 1980 - Opera za trzy grosze (reż. Ryszard Peryt) - asystent reżysera
    * 1983 - Syn marnotrawny (reż. A. Hanuszkiewicz) - asystent reżysera
    * 2005 - Emigranci (reż. Dominik Nowak, Piotr Sieklucki) - muzyka

Filmografia
    * Wieczór u Abdona (1975) jako Michaś
    * Polskie drogi (1976) jako GL-owiec (gościnnie)
    * W biały dzień (1980) jako Biały
    * Bajki na dobranoc (1980) jako Wojciech Janicki
    * Był Jazz (1981) jako Tomek
    * Limuzyna Daimler Benz (1981) jako Michał
    * Klakier (1982) jako Fred
    * Cień już niedaleko (1984) jako asystent dyrektora
    * Ratunek dla miasta (Spasenieto, 1984) jako Porucznik Vogel, dowódca zmotoryzowanej kolumny
    * Bez końca (1984) jako aplikant
    * Przeznaczenie (1984) jako syn Kazimierza Przerwy-Tetmajera
    * Medium (1985) jako aspirant Krank
    * Na srebrnym globie (1987) jako Marek (głos)
    * Hanussen (1988) jako prowokator
    * Alchemik (1988) jako Książę Fryderyk
    * Historia niemoralna (1990) jako Piotr
    * Ucieczka z kina "Wolność" (1990) jako Krytyk filmowy
    * Quo vadis (2001) jako Neron
    * Psie serce (2002-2003) jako głos psa Tamina
    * To nie tak jak myślisz, kotku (2008)

Polski dubbing
    * 1976: Pogoda dla bogaczy

Dyskografia
    * Live (1987)
    * Nowe Piosenki (1988)
    * 24 x Bajor (1991)
    * Michał Bajor śpiewa kolędy (1991)
    * Michał Bajor śpiewa piosenki dla dzieci (1992)
    * Michał Bajor '93 (1993)
    * Kings and Queens (1994)
    * Michał Bajor '95 (1995)
    * Uczucia... (1998), złota płyta
    * Piosenki dla dzieci (1999)
    * W dzień Bożego Narodzenia (1999)
    * Kocham jutro (2000)
    * Błędny rycerz. Złota kolekcja (2000), złota płyta
    * Quo vadis. Muzyka filmowa (2001)
    * Twarze w lustrach (2002)
    * Za kulisami (2004)
    * Michał Bajor 30/30. Największe przeboje (2005), złota płyta
    * Inna bajka (premiera 15 października 2007), złota płyta
    * Piosenki Marka Grechuty i Jonasza Kofty (2009) (status złotej płyty i podwójnie platynowej płyty)

Wybrane piosenki
    * Chciałbym
    * Co ma przeminąć...
    * Grande valse brillante
    * Ja wbity w kąt
    * Lustro
    * Mandalay
    * Nie chcę więcej
    * Nie opuszczaj mnie
    * Oddaj mi samotność
    * Ogrzej mnie
    * Pali się
    * Taka miłość w sam raz
    * Tango dell`amore
    * Tylko w moich snach
    * Walc na tysiąc pas
    * Moja miłość największa
    * Inna Bajka
    * Serce mi pęka
    * Walc szczęście
    * Hiszpańczyk
    * Wino samotnych
    * Grande Valse Brillante

Nagrody i wyróżnienia
    * 1973 - główna nagroda na Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze
    * 1981 - wyróżnienie na FPFF w Gdańsku za rolę w filmie W biały dzień
    * 1982 - JANTAR'82 na X Koszalińskich Spotkaniach Filmowych "Młodzi i Film" za rolę w filmie Limuzyna Deimler Benz w reżyserii Filipa Bajona
    * 1985 - Nagroda im. S. Wyspiańskiego I stopnia za osiągnięcia aktorskie w latach 1983-85 w teatrze, filmie i na estradzie
    * 1985 - nagroda specjalna Telewizji Polskiej na Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu za wykonanie songów Bertolda Brechta
    * 1994 - Srebrny As - nagroda Polish Promotion Corporation
    * 1997 - najlepszy rozmówca programu Godzina Szczerości w plebiscycie widzów
    * 1998 - Złota Spinka - nagroda redakcji "Nowej Trybuny Opolskiej"
    * 2006 - statuetka "Przyjaciel Zaczarowanego Ptaszka" - nagroda dla przyjaciela ogólnopolskiego festiwalu dla osób niepełnosprawnych utalentowanych wokalnie na Festiwalu Piosenki Zaczarowanej w Krakowie

W telewizji
    * Szansa na sukces (juror)
    * Od przedszkola do Opola
    * 2002 - Wykrywacz kłamstw
    * 2003 - Twarze w lustrach – recital
    * 2003 - Wideoteka dorosłego człowieka
    * 2004 - Anioły Europy
    * 2004 - Trzymaj się swoich chmur – Piosenki Seweryna Krajewskiego (25. PPA)
    * 2005 - Imiennik Dwójki: Kwiecień
    * Mój pierwszy raz
    * 2008 - Michał Bajor śpiewa piosenki Jonasza Kofty

Informacje dodatkowe
    * Jego matka, Maria, była nauczycielką nauczania początkowego.
    * W 2001 roku podczas VI Festiwalu Gwiazd w Międzyzdrojach odcisnął dłoń na Promenadzie Gwiazd.

Moja Miłość Największa

Całe życie czekam

Zakaz kopiowania, rozpowszechniania części lub całości bez zgody redakcji POETYKA.WORTALE.NET.


Dodaj swój komentarz
Wszelkie prawa zastrzeżone © Projekt i wykonanie Agencja reklamowa idea4you.eu | Profesjonalny System CMS | mapa witryny | login